Når man lider af søvnløshed

Når man lider af søvnløshed

”Jeg har ikke sovet i et år”, er et citat fra en sang af den danske rapper Kesi, men for mange er det et dagligt mareridt. Der er rigtig mange mennesker som lider af søvnløshed. I Danmark mener man, at det er mere end hver femte voksne person som på den ene eller anden måde lider af søvnproblemer. Men hvorfor kan mange ikke falde i søvn, selvom man har haft en lang arbejdsdag, det er mørkt og man er træt? Søvnløshed er efter min mening ikke kun, at man ikke kan falde i søvn, men også hvis søvnen hele tiden afbrydes, hvis man vågner langt tidligere end når vækkeuret ringer eller hvis man på ingen måder føler man har sovet. Uanset om det er det ene eller andet, kalder man tilstanden for insomni. Der er lavet en international klassifikation om hvad søvnløshed/insomni er, og her deler man søvnløshed op i fire årsager.

  • Hvis man lider af søvnforstyrrelser også kaldet for dyssomni. I denne gruppe er her den klassiske tilstand, hvor man ikke kan falde i søvn, at man vågner om natten, at man vågner for tideligt eller søvnen bliver afbrudt. I denne gruppe indgår også dem, som f.eks. har fløjet om på den anden side af jorden og derved fået jetlag, eller ens døgnrytme konstant er vekslende, som man f.eks. ser ved folk der arbejder på skiftende arbejdstider, som skiftende nat og dagvagter evt. på et sygehus/plejehjem, som betjent, brandmand, redder eller på en fabrik. Hvis man konstant får afbrudt sin søvn, kan der også her være fysiske årsager, at man f.eks. har ondt et eller andet sted, urolige ben, lider af søvnapnø, vågner ved snorken eller lignende.
  • Medicinsk betinget søvnløshed kan være en anden årsag til man ikke kan sove. Medicin er reelt kemi som ikke hører hjemme i din krop, og ALT medicin har en eller anden bivirkning. Rigtig meget psykofarmaka som man giver til personer der har depressioner, psykoser, demens eller epilepsi har den bivirkning at man ikke kan falde i søvn, hvorved man så oven i købet så skal have sovemedicin for at fjerne den bivirkning, og som igen giver nogle andre bivirkninger. Det løjerlige er, at disse kan give mentale og emotionelle problemer, som så gør man skal have medicin for dette. Altså en ond cirkel. Men også almindelig blodtrykssænkende medicin har den bivirkning på nogen, at man kommer til at lide af søvnløshed. Masser af sukker fra evt. en cola, en RedBull eller kaffe umiddelbart inden sengetid ligger også i den kategori.
  • Så findes der en tilstand som man kalder for parasomni, hvilket betyder der sker noget andet i søvnen, som gør søvnen bliver afbrudt. Her findes der mange forskellige tilstande; hvilket kan være man går i søvne (og vågner), at man er sengevæder (og vågner), man skærer tænder (og vågner), taler i søvne (og vågner), blot for at nævne nogle få.
  • Den sidste gruppe er dem som lider af søvnløshed, men ikke kan puttes ind i en af de tre øvrige grupper, og denne type er mange gange forbigående. Det kunne evt. være sorg, stress, bekymringer af enhver art, om man har sit job i morgen, om økonomi, om ens barn har det det godt i skolen eller den eksamen man skal til dagen efter. Her slukker vores hypothalamus ikke ned, hvilken den burde gøre når man skal sove. Vores hypothalamus er en lille bitte kirtel centralt inde i vores hjerne som har rigtig mange funktioner, den styrer bl.a. vores hormonelle system, vores stofskifte, adfærd blot for at nævne nogle ganske få, og er forbundet til de centre i hjernen der styrer vores følelser, de områder der træffer vores beslutninger, vores valg osv. Det hele er hormonelt styret. Mange af disse hormoner udskilles fra hypofysen som ligger lige ved hypothalamus, men også fra vores skjoldbruskkirtel og binyrer. Især fra binyrerne, henholdsvis binyremarven og binyrebarken produceres der nogle hormoner som vores hypothalamus kan få for meget af og som så gør man ikke kan sove. Fra binyremarven produceres der adrenalin og noradrenalin (katekolaminer) og fra binyrebarken producers der tre hormoner som man samlet kalder kortikosteroidhormoner. I virkeligheden er disse hormoner der produceres stresshormoner, som overaktiverer vores hypothalamus og gør man ikke kan sove.

I et Lasota Energy armbånd (og det samme gælder Lasota Energy til heste og hunde) er der i silikonen ilagt renset pulver fra en turmalin krystal fra Italien. Turmalin findes i mange forskellige farver, men den vi bruger er mørk grå næsten sort, hvilket betyder at Lasota Energy armbåndene er lidt ”låste” af vores farvevalg da, når vi blander pulveret i silikonen vil det være gråt. Derfor vælger vi så vidt muligt en sort grundfarve i armbåndet. Det specielle ved turmalin krystal er at det har en piezoelektrisk egenskab, hvilket betyder at når det varmes op opstår der en elektrisk ladning. Denne ladning kan gøres negativt ladet, hvilket kort sagt betyder at stoffet indeholder flere negative elektroner end positive. Det er dette man kalder negative ioner. Flere hunderede studier med negative ladede ioner har bevist forskellige effekter, primært omkring respiration, men menes også at normalisere hypothalamus funktion. Det vil sige den hæver en underaktiv (depressiv) og en sænker en overaktiv (stress, spekulationer, angst..). Derfor hvis man tænker dette helt ud i forhold til søvnbesvær, kan Lasota Energy armbåndet på mange have en rigtig god effekt på søvnbesvær. Vi har ekstrem mange tilbagemeldinger på personer som har købt et Lasota Energy armbånd og vendt tilbage med, at det har reddet deres søvn. Omvendt er der selvfølgelig også mange hvor Lasota Energy armbåndet ikke hjælper på, fordi årsagen til deres søvnløshed ligger på en af de andre grupper.

Men langt de fleste ville kunne mærke en forbedring af deres søvn, ved at anvende et Lasota Energy armbånd, og måske var de kr. 249,- givet godt ud?

Du kan købe dem her

many

 

 

 

 

 

 

 

Vågne hilsner

Lasota Energy

 

By | 2016-10-26T11:23:49+00:00 October 24th, 2016|Lasota Energy|0 Comments

About the Author: